Het kan gebeuren dat je tijdens een wegwedstrijd pech krijgt met je fiets, of dat je valt

.

Als je behoort tot categorie 1, 2, 3 of 4, en jHe krijgt pech tijdens het eerste gedeelte van je wedstrijd, dan mag je meedoen bij de volgende categorie of serie. Maar: je wordt dan niet in de uitslag opgenomen. Ook zul je wat eerder de wedstrijd moeten verlaten. Buiten mededinging meedoen, mag overigens niet bij nationale kampioenschappen.

Als je behoort tot categorie 5, 6 of 7 is het anders geregeld. Je mag dan van materiaal verwisselen. Je kunt een ander wiel in je fiets zetten, of desnoods een andere fiets nemen. Let er wel op of je nog steeds het goede verzet hebt! Als het parkoers korter is dan 2,5 km, hoef je zelfs geen haast te maken. Je mag dan een rondje overslaan en weer aansluiten bij de groep waarin je zat.  Maar: dat mag weer niet tijdens de laatste 5 km en de laatste 5 ronden! Dan moet je snel verwisselen en direct verder rijden. Er zit echter een addertje onder het gras: de jury moet hebben gezien dat je pech hebt en de reparatie of het verwisselen moet gebeuren op een door de jury of organisatie aangewezen plaats. Het reglement zegt dat de pech door de jury moet zijn geconstateerd en erkend. Als de pech je eigen schuld is, bv. omdat moeren niet goed vastzaten, dan kan de jury weigeren je een ronde vergoeding te geven.

En als je valt? Dan geldt hetzelfde als bij materiaalpech. Natuurlijk moet het voor de jury duidelijk zijn dat je echt bent gevallen.

X